Finvoicer-tiimi

10/2016, Riku Korkeakoski, järjestelmäasiantuntija

Koodarin maanantai

”Maanantaiaamuna krapula ja vapina…”, lauloi aikanaan Gösta Sundqvist.


Se on kuitenkin vain yksi musiikkikappale muiden joukossa, kaukana totuudesta siis. Hyvin levätyn viikonlopun jälkeen on aina jopa hieman jännittävääkin palata töihin.

Ensimmäiseksi viikonlopun lokien tarkistus, että kaikki on sujunut niin kuin pitääkin:

1. Varmista rajapintojen toimivuus, mm. FTP- ja SFTP-tiedonsiirto, API-rajapinta
2. Tarkista asiakkaiden taustajärjestelmien (kassajärjestelmät, ERP, CRM tms.) lähettämien laskuaineistojen lisäykset ja laskujen luonti niiden perusteella
3. Tarkista asiakkaille saapuvien ostolaskujen nouto
4. Varmista, että dataa lähtee myös ulospäin
5. Tarkista, että tilitystieto saapuneista suorituksista on lähtenyt takaisin asiakkaiden taustajärjestelmiin ja sieltä on tullut onnistunut kuittaus
6. Pankkirajapintojen tarkistus, mm. maksuaineistojen toimitus Web Services -kanavan kautta
7. Pankkipalautteiden tarkistus
8. Kuittaus, että verkko-, sähköposti-, e- ja postilaskujen lähetykset ovat pyörineet odotetusti

Nykyään kaikki näyttää yleensä onneksi oikeinkin hyvältä, ja kiitos tästä kuuluu meillä sovitulle ”read-only fridaylle”. Tästä ja tähän johtaneista syistä mahdollisesti myöhemmin lisää.

Tarkistusten jälkeen päästäänkin itse asiaan ja luomaan uutta tai päivittämään vanhaa, eli kirjoittamaan koodia. Mahtavaa työtä, joka voidaan nähdä yhtä monella eri tavalla kuin katsojiakin on. Muistan erään henkilön, joka muutamaankin otteeseen ihmetteli, miten jonkun yksinkertaisen asian toteuttamiseen voi mennä niin paljon aikaa, vaikka kirjoitan vain tekstiä. Hänen mielestään se oli verrattavissa siihen, että hän kirjoittaisi uudelle asiakkaalle tarjousta.

No mutta tottahan tämä on!


Ikävä kyllä kirjoittamiamme tekstejä on tarkistamassa jopa yläasteaikaista, nutturapäistä ja erittäin vanhoillista äidinkielenopettajaanikin tarkempi taho. Jos yksikin pilkku, heittomerkki, piste tai muu vastaava sattuu unohtumaan tai kirjoitat ehtolauseen väärin, ei tästä palautteena tulekaan enää vain punakynämerkintää. Pahimmassa tapauksessa silmillesi iskeytyy uhkaavia tekstejä, kuten ”kuolettava virhe”, tai muita yhtä kannustavia sanomia.

Nämä tarkistukset kuitenkin auttavat meitä nörttejä lopulta saavuttamaan tavoitteemme. Hentoja ”hurraa”-huutoja saattaakin hämärästä kopistamme toisinaan kuulua, kun saamme yhden virheilmoituksen poistettua, vaikka se useimmiten johtaakin useamman uuden löytymiseen. Aikanaan työ kuitenkin valmistuu toivottuun pisteeseen asti ja voimme olla ylpeitä, ainakin kunnes toisin todetaan.

Loppuun todettakoon vielä, että koodarin viikko koostuu neljästä samankaltaisesta, mutta kuitenkin aina erilaisesta päivästä. Ja yhdestä ”read-only fridaysta”.

Ystävällisin terveisin,
- 01101011 01101111 01101111 01100100 01100001 01110010 01101001

Nimenselvennys
- Koodari

Aloita fiksumpi tapa laskuttaa jo tänään

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme numeroon 020 734 9260 tai jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

ylös