Koska lasku perintään? Opas yrityksille.

Asiakaspalvelumme saa usein kysymyksiä yrityksiltä, milloin erääntynyt lasku olisi hyvä laittaa perintään. Tästä johtuen päätin koostaa pienen oppaan yrityksille, jotka pohtivat tätä kysymystä.


Perintä kuluttajasaatavassa


Laki saatavien perinnästä määrittää miten kuluttajasaatavan perinnässä tulee toimia. Ennen maksuvaatimuksen, eli perintäkirjeen lähettämistä kuluttajalle on lähetettävä vähintään yksi maksuhuomautus kirjallisena, joka tunnetaan myös nimellä maksumuistutus. Maksuhuomautuksen saa lähettää kuluttajalle aikaisintaan 14 vuorokautta laskun erääntymisestä, jos sen yhteydessä halutaan veloittaa kuluja.

Kun maksumuistutuksen lähettämisestä on kulunut 14 vuorokautta, voidaan kuluttajalle lähettää maksuvaatimus (perintäkirje), jolloin vapaaehtoinen perintä alkaa. Aikaraja pätee myös tässä vain siinä tapauksessa, että perintäkulut halutaan veloittaa.

Perintälaki asettaa myös paljon muita vaatimuksia erityisesti kuluttajasaatavan perimisessä, joten laki saatavien perinnästä on oltava tiedossa.


Perintä yrityssaatavassa


Toisin kuin kuluttajasaatavassa, perintälaki ei aseta tarkkoja päivämääriä milloin muistutuslasku tai maksuvaatimus tulisi velkasaatavasta yritykselle lähettää. Hyvin tavallinen käytäntö on se, että kirjallinen maksuhuomautus lähetetään seitsemän päivää laskun erääntymisen jälkeen ja perintäkirje viimeistään kuukausi erääntymisestä.

Kannattaako perintä ulkoistaa?


Muistutuksen lähettämisen ja perinnän voi toki hoitaa itsekin, mutta suosituksena on, että niiden lähetys ulkoistetaan kokeneelle ja asiansa osaavalle perintätoimistolle. Kokeneilla perintätoimistoilla on kymmenientuhansien perintätapausten kokemus ja he kyllä tietävät miten velkasaatavasi saadaan tehokkaasti ja lainmukaisesti perittyä ilman, että asiakassuhde kärsii. Monet perintätoimistot myöskin ensisijaisesti perivät perinnästä aiheutuvat kohtuulliset kulut velalliselta, eikä perinnästä näin ollen aiheudu avaus-, kuukausi- tai vuosimaksuja.

Aloita fiksumpi tapa laskuttaa jo tänään

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme numeroon 020 734 9260 tai jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

ylös